Tarieven wegtransport blijven stijgen in Europa

De komende maanden zullen de kosten voor wegtransport in Europa blijven toenemen. De prijzen zullen naar verwachting met 6 tot 10 procent stijgen gedurende de komende zes maanden, als gevolg van factoren zoals inflatie, toenemende loonkosten en investeringen in elektrische vrachtwagens. Dit blijkt uit de recentste Transport Monitor van Buck Consultants International (BCI).

Waarschijnlijk niet direct doorberekenen

BCI rapporteert dat de tarieven het afgelopen jaar al aanzienlijk zijn gestegen, mede door inflatie en hoge brandstofkosten, vooral sinds afgelopen zomer. De stijgingen zijn ook toe te schrijven aan loonsverhogingen voor chauffeurs en investeringen in elektrische vrachtwagens. Met name de verhoging van de Duitse tol heeft aanzienlijke invloed, die bijna verdubbelt van 19 naar 35 eurocent per kilometer per 1 december. In de huidige competitieve markt verwacht BCI echter dat bedrijven niet in staat zullen zijn om alle kostenstijgingen direct door te berekenen.

In het afgelopen jaar is driekwart van de respondenten in het onderzoek van BCI overgestapt naar een ander transportbedrijf. Van de verladers en producenten overweegt 66 procent om volgend jaar of het jaar daarna van transporteur te veranderen, voornamelijk vanwege de kosten. De wens om duurzamer te opereren speelt steeds vaker een rol, waarbij bedrijven kiezen voor vervoer per trein in plaats van vrachtwagen om de CO2-uitstoot te beperken. Hoewel de tarieven voor zeetransport historisch laag blijven, voorspelt BCI dat de tarieven voor luchtvracht de komende zes maanden met 5 procent zullen dalen.

Offerte aanvragen voor uw transport voor het komende jaar?
Vraag het ons!

+31 (0)522 700 282
sales@moctb.nlnl_NLNL